Vršovice 2002 - Večerní hra Prahou

Byl večer. Ztemnělými ulicemi Vršovic proudí davy nezúčastněných chodců. Mezi nimi se tu a tam mihne skupinka dětí s nadšenými úsměvy ve tváři.Celí udýchaní dobíhají ke kontrole. Václav IV. oděn v rudém plášti s králem sýrů (s hermelínem) je vítá s otevřenou náručí a s chotí. V hlubokém zamyšlení jim pokládá záludné otázky. Následuje chvilka trpělivého soustředění..... ještě pořád......"Mám to!!", vykřikne kdosi."Bylo jich osm!!!!". "Správně", pochválí ho král s blahosklonným výrazem ve tváři. Dítko se zalyká slzami štěstí. A nyní přichází netrpělivě očekávaná chvíle. Král všechny odmění preclíkem a pionýrským kalendářem. Celý zástup se potom pohne vstříc dalším nezapomenutelným zážitkům.

O pět minut později: Voják v uniformě rakouského dragouna jim opak pokládá další a další a další a další otázky. Děti však vytrvají až nakonec i pyšný voják před nimi musí sklonit svou hrdou hlavu. I zde byli úspěšní. Nelehká cesta noční Prahou je zavede na Čechovo náměstí. Zde čeká účastníky setkání se samotným patronem zemí Koruny České. Vrchní velitel blanických vojsk, sám svatý Václav, pohostí utrmácené účastníky pendrekem a záložkou s vepsanými pionýrskými ideály. Po absolvování celé náročné trasy se účastníci ohřáli horkým čajem, aby se potom rozešli do svých domovů a pocitem hlubokého uspokojení z kulturního vyžití.

I organizátoři byli spokojeni s vědomím, že pomohli dětem rozšířit své vědomosti a alespoň na několik okamžiků je vytrhli od televizních obrazovek a herních konzolí.

Martin