Sfinga

 

 

 

"Give me a present ..."

 

Úvodní strana

Další akce

V roce 2009

 

 

 

Foto

 

Sinajský poloostrov listopad 2009

Cesta tam

Cesta byla celkem nuda. Kolem jedné ráno v noci nás letadlo odneslo ze zamračené a sychravé Prahy, aby nás za zhruba pět hodin letu vyplivlo do lehce zataženého městečka jménem Sharm El Sheikh. Pak nezbytné celní formality a autobusem do Dahábu.

Tady jsme poprvé ochutnali řidičské kvality místních šílenců. Pravděpodobně někde zahlédli závod ve formuli 1 a o totéž se pokoušeli s autobusy. Na jedno proudé silnici se předjíždí tři autobusy, z jedné strany skála z druhé poušť, na tachometru tak 120, není slyšet vlastní slovo a skáčete tak, že máte pocit, že už nikdy nedopadnete, prostě rozkoš.

Náš dočasný domov je jmenuje Happy Life Village, což je opuštěný hotelový komplex, kde z jedné strany je moře a z druhé hory, nejbližší civilizace asi 10 km vzdálený Daháb.

Sinajský poloostrov 

Je ohraničený Suezským a Akabským zálivem. Sinajský poloostrov již patří geograficky k Asii a leží zde nejvyšší hora Egypta, Hora sv. Kateřiny (Gebel Katherína) vysoká 2642 metrů nad mořem.

Egypt je jednou z nejteplejších a nejsušších zemí světa, na některých místech neprší několik let. Tato země má přes 300 dní slunečního svitu, zimy jsou mírné, léta velmi horká, v poušti se za extrémních podmínek teploty pohybují ve stínu kolem 50°C, slunce je šílené.

O lidech

Jsou fajn, jen se k nim člověk musí chovat jako k sobě rovným a nepovyšovat se. Arabové jsou hrdí a o Egypťanech to platí samozřejmě také. Žije se zde místy na pokraji strašné chudoby, což bylo vidět hlavně na předměstí Káhiry. V málo přístupných oblastech Sinaje lze najít i žebrající děti. Koneckonců nadpis tohoto povídání je právě od nich.

Kdo umí anglicky, tak se domluví všude, na tržištích se mluví všemi jazyky včetně češtiny. Při smlouvání se občas používají hodně silné výrazy. Průvodci, mluví svéráznou češtinou. Seznámili jsme se se slečnou Busajnou, která mluvila líp česky, než já anglicky. Studuje češtinu na univerzitě a snad přijede do Prahy.

Káhira, Nil, pyramidy

Káhira je hlavním městem Egypta. Leží na území zahranující asi 450 čtverčních kilometrů, na kterých žije neuvěřitelných 20 miliónů obyvatel. Je to prostě masakr. Mraky lidí, baráky místy vypálený, nedostavěný, jezdí se všude i po chodníku ( jako náš řidič), a na druhou stranu krásné mešity, hotely a drahá auta. To se musí vidět.

Jinak Nil je celkem nezajímavý, alespoň tedy v Káhiře - prostě řeka. Jinak pro Egypt důležitý zdroj všeho. Bydlí se víceméně pouze podél řeky, jinak je všude jinde poušť.

Pyramidy v Gíze patří mezi hlavní divy světa a tudíž je tam snad nejvíce turistů

Danaja a Hanaja

Není dopsáno